//banners section

Šišanje ovaca je posao samo za uvežbane farmere jer zahteva veliko angažovanje radne snage. Stoga, ovaj proces traži da ovca bude za što kraće vreme ošišana, bez ikakve povrede ili bilo kakvih posekotina. Većina ovaca se u Srbiji šiša uz pomoć posebnih makaza. Ali, kako to rade američki farmeri? Pročitajte u nastavku.

U najvećem broju slučajeva, američki farmeri koriste posebne električne makazice koje omogućavaju brže i lakše šišanje, te se ovca kraće vreme zadržava u nezgodnom položaju. No, poznato je i da njihovi farmeri često angažuju profesionalce koji se isključivo time bave.

šišanje ovce u Americi

U većini američkih zemalja raste interesovanje za ovim vidom profesije i to posebno u zemljama koje najviše zarađuju od poljoprivrede, kao što je Teksas. Takođe, postoje i posebne škole koje  uče farmere na koji način se šišaju ovce, kako ih najbrže šišati i koji alat upotrebiti.

Pravi profesionalac može da ošiša ovcu za manje od 2 minuta. Svetski rekord je 37.9 sekundi a postigao ga je Ivan Skot iz Irske, 2016.godine. Rodni Saton sa Novog Zelanda, je uspeo da za 8 sati ošiša 839 jagnjadi, dok je Dorin Forde za 9 sati ošišao čak 720 ovaca. Impresivno, zar ne?

Nove tehnologije u šišanju ovaca?

Ovce se obično šišaju jednom godišnje, no one ovce koje imaju dugu vunu na sebi se ponekad šišaju i dva puta za godinu dana. Osim što je ovaj posao zamoran, on zahteva i veliku koncentraciju farmera. No, američki genetičari su zajedno uz australijske naučnike otkrili novu tehnologiju koja može pomoći farmerima da lakše šišaju svoje ovce i tako uštede sebi vreme, ali i svoju snagu.

šišanje ovaca u Americi

Ovce se same šišaju?

Istraživači su stvorili hemijski supstancu pod nazivom bio-klip. Bio-klip predstavlja dozu prirodnog proteina koji se ubrizgava u ovcu. Ovaj protein izaziva  lomljenje folikula unutar krzna ovce i tako ona sama po sebi opada, bez ikakvog šišanja. Naučnici su takođe otkrili i poseban sto koji služi za šišanje ovaca, kako farmeri ne bi morali sve vreme da ih drže prilikom šišanja.

Najavljeno je i da će se uskoro na tržištu naći i robot za šišanje, koji će zameniti ljudski rad. Šta vi mislite o tome?Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti.

Marija Jolić

Comments
  • nikad vecu glupost nisam cuo , tokle nasa svest ide … ubrizgavati nesto u ovcu da bi je vuna otpala , pa to moze samo nenormalan covek da uradi … sta to znaci da se sme ubrizgavati sta stignemo jer boze moj to ce da pomogne necu morati da je drzim za sisanje …. samoneka onu to radi , da nekazem ako oce da prihvate imam ja bolju varijantu nista se nebrizga avuna sama otpadne … manes je da se osuga .. i otpasce sve sa nje , to mu dodje isto . meni je mnogo bolje da prodam vunu po jedan euro to jest 120 dinara a coveka koji sisa platim 130 po glavi i zaradio sam i ja i onaj sto sisa. a ameri samo neka bodu svoje ovce sa cim hoce meni je dobro i ovako …

  • Dajte malo više slika i video klipova o onome što ste napisali. Naprimer da vidimo taj sto za šišanje i kako se na njemu radi…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *