//banners section

Smanjenje broja stoke u Srbiji predstavlja veliki problem, a kako stručnjaci kažu ovaj problem je teško zaustaviti. Zbog čega? Pročitajte u nastavku teksta koji sledi.

U Srbiji je prošle godine bilo 893.000 goveda, što je za skoro 200.000 manje nego pre 10 godina. Trend urušavanja stočarstva u našoj zemlji uhvatio je maha, pa je samo svinja u 2016. bilo za 800.000 manje nego u 2007. Sada u Srbiji ima 3,02 miliona svinja, piše B92. Najmanji pad zabeležen je kod ovaca. Koliko ovo može da utiče na dalji razvoj i status poljoprivrede?

– Stočarstvo treba ubuduće da predstavlja osnovu daljeg razvoja poljoprivrede – smatra Nenad Terzić, rukovodilac grupe za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Ministarstva poljoprivrede. – Uspeli smo da za sektor stočarstva izdvojimo više novca u odnosu na 2016. godinu. Tako je iznos za kvalitetne priplodne krmače uvećan sa 7.000 na 10.000 dinara po grlu. Ove godine omogućeno je i da se subvencionišu kvalitetna priplodna muška grla, tovni bikovi, ovnovi, jarčevi i nerasti. Smanjenje broja stoke u Srbiji bi na ovaj način bilo smanjeno.

smanjenje broja stoke u Srbiji

Novi podsticaju za gajenje teladi?

Terzić je naglasio da su uvedena podsticajna sredstva za uzgoj teladi za tov u iznosu od 5.000 dinara po grlu, a pravilnik kojim će ovo biti regulisano uskoro će biti objavljen. Uslov će biti da se krava oteli u tekućoj godini, da se registruje i prijavi telenje, a u veterinarskoj stanici podnosi se zahtev. Krava ne mora da bude kvalitetna, priplodna i umatičena. Ovim podsticajima stučnjaci se nadaju da će problem smanjenje broja stoke svesti na minimum.

Nastavljaju se i mere podrške za krave dojilje od 20.000 dinara po grlu, dok se za tov junadi dobija 10.000 dinara po junetu. Za jagnjad i jarad dobija se 2.000 dinara po grlu, a za svinje 1.000 dinara.

– Da bi stočar dobio novac za jagnjad, jarad i svinje mora da ih proda klanici ili da životinje budu namenjene izvozu – ističe Terzić. – To je jedini način da stoka ode u legalne tokove. Za ove podsticaje grla ne moraju da budu umatičena i ovde se ne gleda kvalitet grla. To su tovna grla, za proizvodnju mesa, i to nema veze sa selekcijom i kvalitetom mesa. Novac dobijaju na osnovu prijemnice koju dobijaju u klanici ili prilikom izvoza, a to ne može da im izda neki švercer na stočnim pijacama.

Da bi se dobile subvencije za umatičena grla, mora da postoji registrovano gazdinstvo, minimum tri krmače ili nerasta, kod koza minimum pet, a kod ovaca najmanje 10 grla. Premije za mleko su ostale iste, sedam dinara po litru, dok kvalitetne priplodne mlečne i tovne krave dobijaju 25.000 dinara po grlu, dok za ovu kategoriju ovaca i koza sleduje 7.000 dinara.

Subvencije i za košnice?

Iznos podsticaja za proizvodnju ribe je i dalje 10 dinara po kilogramu, a subvencije po košnici pčela povećane su sa 600 na 720 dinara po košnici. Za sve mere podrške, oni koji se bave organskom proizvodnjom imaju dodatni podsticaj u iznosu od 40 odsto na definisane iznose subvencija.

Smanjenje broja stoke i u Evropi?

Približno 45.000 poljoprivrednika i  iz cele Evropske unije, koji su se prijavili za podršku EU, pristalo je da dobrovoljno smanji svoju proizvodnju mleka za gotovo 853.000 tona u krajem 2016. godine. Stručnjaci naglašavaju da se ovaj problem može dogoditi i u Evropi u budućnosti, ali predviđanja da se tako nešto dogodi nisu precizirana.

 

Šta vi mislite o ovom problemu? Da li je smanjenje broja stoke u Srbiji zaista veliki problem? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti.

Marija Jolić

Comments
  • Bolje da cena mleka bude 40 dinara plus premija pa ce te videti kako ce za kratko vreme da se uveca broj grla stoke.Drzava samo gleda kako da zakine gde god moze a posle se cudi sto stoka nestaje,podigli ste cenu nafte,koncetrata,poljoprivrednih masina a smanjili subvencije pa se zalite sto je ovako lose stanje.Pustite nekog skolovanog na celo ministarstva vrlo brzo ce da nam krene…

  • Sve dok bude cena vode i mleka ista niko neće raditi sa gubitkom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *