//banners section

 

Po legendi srpski gonič je potomak pasa koju su u Evropu doneli feničanski moreplovci. Danas je dosta rasprostranjen na Balkanu ali retko se može naći u svetu. Ova rasa je zvanično priznata 1948. godine od strane FCI pod nazivom balkanski gonič, ali je 1996. godine ime promenjeno u srpski gonič. To je temperamentna rasa pasa puna energije i izuzetno živahna.

serbian-serbian-tricolour-hound-breed

Fizičke odlike srpskog goniča

 

Srpski gonič spada u srednje velike pse.To je veoma snažan pas, leđa su puna i duga, a grudni koš je širok. Obim grudnog koša je otprilike 10 {6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} veći od visine psa, a dužina tela, koja  se meri od vrha grudnog koša do sedne kvrge, prevazilazi visinu grebena (najvise tačke između prelaza leđa i vrata) za 10{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905}. Obim grudi je veći za 20{6cd17b10ab34226cae1d1fa77a729b0353f498ccbe1164c19971cd8f5cb7e905} od visine grebena, a visina grebena propisana standardom za mužijake je 46-56 cm, idealno 51-52 cm, a za ženke 44-54 cm, idealno 48-49 cm. Prosečna težina balkanskog goniča je oko 20 kilograma.

 

Boja dlake se kreće od žućkasto-crvene ka riđasto-crvenoj preko lisičije-crvene. Prisutan je crni plašt ili sedlo, a crna boja dopire do glave i na slepočnicama pravi crne oznake. Prednje i zadnje noge su mišićave, snažne. Životni vek im je 12-15 godina, a ovo je vrlo otporna rasa pasa i veoma zdrava.

Narav balkanskog  goniča

Srpski gonič lovi sam ili u čoporu, poseduje prodoran glas i dobar njuh, neumoran je i uporan lovac.Traži i lovi jelene, lisice, zečeve i kuniće. Veoma je uporan lovac, zbog toga ga gazde veoma cene, a u lovu mu ne predstavljaju prepreku ni loš teren ni loši vremenski uslovi.

 

Balkanski gonič je veoma izdržljiv, živahnog temperamenta, jednom rečju pouzdan pas. On ima urođen instikt ka lovu, što je pozitivna osobina koju veoma cene lovci, međutim ako imate još nekog kućnog ljubimca ova osobina biće negativna jer će sitnije životinje doživljavati kao plen i juriće ih. Psi koji su dobro socijalizovani slagaće se veoma dobro sa decom.

 

pict0253

Pošto je srski gonič pas sa velikom količinom energije samim tim zahtevi za dnevnom aktivnošću su visoki kako bi ostao u dobroj fizičkoj formi i kondiciji, kao i u dobrom zdravstvenom stanju. Zbog toga je neophodna svakodnevna šetnja ovog psa po prirodi, vežbanje ili aportiranje. Veoma je inteligentan pas ali ga je teško dresirati, pa pri dresiranju treba biti uporan i posvetiti dresuri više vremena. Zbog smirenog temperamenta može da živi u kući, ali mu je pristup dvorištu neophodan jer zatvoreni prostor kod ovoga psa može da dovede do destruktivnog ili depresivnog ponašanja.

Još jedna prednost prilikom držanja ove rase je lako održavanje krzna. Neophodno je samo povremeno četkanje krzna – jednom nedeljno za idealan kvalitet i sjaj dlake. Pored redovnog skraćivanja noktiju i čišćenja zuba neophodna je i redovna higijena i čišćenje ušiju koje su pogodne za razvoj bakterija.

 

Ishrana i parenje srpskog goniča

 

Ishrana balkanskog goniča neće vlasnicima predstavljati probem jer su svaštojedi. Može da se hrani povrćem, žitaricama, jajima, mlekom i ribom. Najveći udeo u ishrani trebalo bi da ima meso sa kostima zbog pravilnog razvoja zuba. Do šest-sedam meseci preporuka je da pas ima tri obroka, posle toga biće mu dovoljan jedan obrok dnevno. Količina hrane zavisi od dnevnih aktivnosti psa, pa ako se pas sprema za lov preporučeno je da se poveća količina proteina i ugljenih hidrata u ishrani.

 

Veoma lako se pari, i njegovo parenje se ne razlikuje od parenja drugih rasa. Polnu zrelost stiče sedam meseci nakon rođenja, a preporučuje se da se preskoči prvo teranje kod ženki. Obično ošteni 4-8 štenadi i samo štenenje je lako za zenku balkanskog goniča.

 

Da li ste imali prilike da uživo vidite ovu rasu pasa? Da li vam se dopada kako izgleda? Mi nismo videli još nijednog aljkavog balkanskog goniča, a vlasnici kažu da su oni uvek čisti jer je njihova dlaka takva da ne prima nikakvu prljavštinu, a i ‘časkom se okupaju u nekoj bari tokom lova’. Da li vi volite kad vam se pas okupa u nekoj bari?

 

Slađana Vujadinović Vujović

Odrasla na selu, pa je htela-ne htela u poljoprivredne aktivnosti bila uključena i pre nego što je pošla u osnovnu školu. Završila srednju Medicinsku školu, a zatim i studije Engleskog jezika i književnosti. Planira da se jednog dana vrati selu i osnuje svoju farmu. Zbog toga pažljivo prati sve Farmia savete.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *