//banners section

Izgleda da će jagnjeće meso biti prvi proizvod koji će se Srbija izvesti na tržište Kine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da se narednih nedelja može očekivati izvoz jagnjeće mesa na tržište Kine.  Goveđe i svinjsko meso je takođe planirano da bude izvezeno na područje Kine, ali nakon jagnjetine.

„Prvo koje će biti na raspolaganju je tržište jagnjećeg mesa na prostoru Kine. To očekujemo narednih nekoliko nedelja. Posle toga će ići goveđe meso, a nakon toga svinjsko meso“, rekao je Nedimović, prenosi Tanjug.

jagnjece meso

On je rekao da je dvadesetak kompanija već zatražilo sertifikate u različitim oblastima, navodeći da su tri srpske kompanije već dobile sertifikate za izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa.
Nedimović je rekao da će suva šljiva biti među prvima na listi proizvoda koja će se izvoziti u Kinu i dodao da je postignut dogovor i za izvoz kukuruza i šećera.

„Kineska kontrola mora da dođe u naše mlekare da bismo mogli da počenom da izvozimo mleko i mlečne proizvode“, kazao je Nedimović. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su juče Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz.

Nedimović je posle potpisivanja tog dokumenta rekao je na taj način omogućeno da Srbija izvozi u Kinu robu biljnog i životinjskog porekla.

Da podsetimo, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je početkom godine naglasio da je za period april-maj svakako planiran početak izvoza domaćeg mesa za Kinu, ali da u tom trenutku nije jasno bilo precizirano koje meso će se prvo izvoziti na njihovo tržište.

Šta vi mislite o ovom izvozu? Da li je jagnjeće meso nešto što Srbija ima u dovoljnim količinama za izvoz? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti.

Marija Jolić

Comments
  • Najobicnija laž… Ej kinezi i jagnjetina… Sta bi oni sa njom?

  • nema u srbistanu ovog mesa ni za domace potrebe, ovo je jos jedna velika obmana i laz ogoljenog naroda

  • Mislim da od toga nema nista, jos jedna politicka prevara, kao i pre nekoliko godina sto je bila prica sa Izraelom, u Srbiji je veliki potencijal u ovcarstvu, ali trenutno nema dovoljno grla ni za domacu upotrebu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *