//banners section

Dragi farmeri, subvencije Vam mogu olakšati proizvodnju. U ovom tekstu Vas vodimo kroz subvencije u stočarstvu za koje možete konkurisati. Za početak da Vas upoznamo sa subvencijama, a potom za pojedine oblike stočarske proizvodnje.

Šta su subvencije u stočarstvu?

Subvencije u poljoprivredi su podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju. U stočarstvu to predstavlja plaćanje po grlu za određenu proizvodnju ili vrstu stoke. Pored subvencija koje se ne vraćaju, postoji i program kreditne podrške za poljoprivrednu proizvodnju. Za početak informacija da je za podsticaje u poljoprivredi odgovorno Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprava za agrarna plaćanja, na čijim stranicama možete detaljnije videti Pravilnike i uslove podsticaja.

subvencije u stočarstvu za krave

Subvencije u stočarstvu

Aktuelna vest je ta da je pre par dana prestao sa važenjem Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla. Ministar je najavio drugačiji način davanja podsticaja, a to podrazumeva i izmenu pomenutog pravilnika. Važno je napomenuti da su dokumenta za tov slična bez obzira na različitost vrsta stoke.

Podsticaji za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi

Za ove vrste stoke važe ista pravila i dokumentacija. Poslednjom ažuriranom odlukom Vlade s kraja 2016. godine odlučeno je da se podsticaji za tov svinja mogu ostvariti najviše za 10.000 grla po podnosiocu.

Ko može koristiti ovu vrstu subvencije: pravno lice, preduzetnik, fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Potrebna dokumentacija za podsticaje za tov:

podnosi Upravi za agrarna plaćanja kao delu Ministarstva zaduženom za ovaj deo poslova i to:

 1. Zahtev za podsticaje za tov junadi/jagnjadi/jaradi/svinja – obrazac, koji sadrži podatke: o licu koje konkuriše, obračun podsticajnih sredstava za vsrtu stoke za čiju subvenciju konkuriše i izjavu da su životinje u njegovom vlasništvu. Za tovna grla u vlasništvu podnosioca zahteva koja su držana na gazdinstvu drugog držaoca (kooperanta), uz zahtev, podnosi se i ugovor između vlasnika životinje i držaoca životinja.
 2. Prijemnica za otkupljena grla overena od strane klanice i i nadležnog veterinarskog inspektora i kopija uverenja o zdravstvenom stanju životinja, overene od strane nadležnog veterinarskog inspektora. Ovaj obrazac kao i zahtev mogu se naći kada izađe aktuelni konkurs na sajtu Uprave za agrarna plaćanja.
 3. Uz zahtev za podsticaje za tov junadi, tov svinja, tov jagnjadi i tov jaradi za izvezena grla ili grla upućena na teritoriju AP Kosovo i Metohija podnosi se: otkupni list ili priznanica na ime podnosioca zahteva izdata od strane lica koje je registrovano za otkup i izvoz, kopija međunarodne veterinarske potvrde (sertifikata) i dodatak veterinarsko-sanitarnom uverenju, potvrda o zdravstvenom stanju pošiljaka životinja za transport izdate i overene od strane veterinarskog inspektora i kopija Jedinstvene carinske isprave.

subvencije za tov svinja

Podsticaji za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi u organskoj proizvodnji

Dokumentacija koja se podnosi razlikuje delimično po strukturi obrasca u odnosu na obrasce za „običan“ tov. Razlika je u tome što zahtev za tov u organskoj proizvodnji sadrži podatke o Ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji koja kontroliše njegovu proizvodnju i datum zaključenja ugovora o saradnji sa istom. Za tov junadi dostavlja se i spisak junadi za podsticaje u organskoj proizvodnji u okviru koga je obračun podsticajnih sredstava. Kod ostalih vrsta stoke obračun podsticajnih sredstava u sklopu je zahteva za tov.

Podsticaji za krave dojilje

Postoje dve vrste subvencija koje se odnose na krave dojilje:

 1. Za krave dojilje u primarnoj – klasičnoj stočarskoj proizvodnji. Dokumentacija koja se podnosi je Zahtev koji sadrži podatke o podnosiocu, obračun podsticaja i izjavu. Pored zahteva podnosi se spisak grla za koje se ostvaruje pravo na podsticaj.
 2. Za krave dojilje u organskoj proizvodnji – podnosi se Zahtev koji sadrži podatke o podnosiocu, podatke o kontrolnoj ogranizaciji i datum sklapanja ugovora sa istom, obračun podsticaja kao i spisak grla.

Podsticaji za primarnu stočarsku proizvodnju

Ovaj podsticaj se odnosi na nekoliko mogućih proizvodnja: meso (goveda, svinje, ovce, živina), mleko (kravlje, kozje), jaja, konzumna riba i pčelarstvo. Mogu konkurisati lica kao i za tov stoke. Podnosi se Zahtev koji sadrži podatke o podnosiocu, specifikaciji prihvatljivih troškova, izjava i potpis i overa podnosioca zahteva.

Ostali podsticaji dostupni farmerima:

 • Podsticaji u primarnoj stočarskoj proizvodnji za pripremu stočne hrane,
 • Podsticaji za nabavku opreme kojom se štiti dobrobit životinja,
 • Za mehanizaciju u primarnoj stočarskoj proizvodnji,
 • Podsticaji za košnice pčela, podsticaji za organsko pčelarstvo, podsticaji za nabavku opreme za pčelarstvo,
 • Podsticaji za nabavku opreme i smeštaj stoke,
 • Podsticaji za proizvodnju ribe i ribnjake,
 • Podsticaji za očuvanje generičkih resursa,
 • Podsticaji za nabavku priplodnih grla i nabavku priplodnih grla u organskoj proizvodnji,
 • Premije za proizvodnju mleka i organsku proizvodnju mleka.

Koliko iznose pojedine subvencije za stočarstvo?

posticaji za stočarstvo

Podsticaji za tov junadi iznose 10.000 dinara po grlu, 2.000 dinara po grlu za tov jagnjadi, a isto toliko i za tov jaradi. Za tov svinja podsticaji su 1.000 dinara po grlu, a za krave dojilje iznose 20.000 dinara po grlu.

Za priplodne mlečne krave podsticaji su 25.000 dinara po grlu, koliko i za tovne krave i bikove.

Za priplodne ovce i ovnove, koze i jarce podsticaji su 7.000 dinara po grlu, za krmače i neraste 10.000 dinara, za kokoške teškog tipa 60 dinara, a lakog 100 dinara po komadu, a za roditeljske ćurke 300 dinara.

Za kvalitetne priplodne matice ribe šarana i pastrmke podsticaji su 500 dinara po komadu.

Dragi farmeri pitanje za Vas: Da li ste koristili subvencije i koje vrste subvencija? Kakva su Vaša iskustva? I da li želite da Vam o ostalim dostupnim podsticajima pišemo u narednom članku?

Milica Vasić

Milica Vasić, doktorant Poljopirivrednog fakulteta u Beogradu, zaljubljenik u agroekonomiju i terenska istraživanja

Comments
 • Da li pravo na subvencije za krave dojilje mogu da ostvare grla koja nisu umaticena ?

 • do kada se u tekucoj godini podnosi papir za subvenciju za ovce..mart april ili pre ili kasnije…pozdrav..

 • dragi ministre copor ovaca od 100 plodkinja treba 5 ovnova sve to na ispasu kako mogu znati koji ovan je oplodio ovcu trazite pedigre ako sa pedigreom po ovci dajete 7000 dinara zasto i nama ne date bar 3500 po grlu to mozete uraditi elektronski preko ovlascenih veterinarskih stanica u evropskoj uniji se tako radi jer svi jaganjci su isti peceni uradite tako bice bolje za sve nas i drzavu evo ja imam i krmace koze ovce kokoske a jos nisam za to video ni jedan dinar od drzave jer se sve svodi da podrzavate tajkune

 • da li ima nesto za kupovinu kvalitetnih grla ( koza),umaticenih..pa da se vraca u istom broju dobijenih dogodine? hvala

 • Koliko grla najmanje je potrebno da bih ostvario podsticaj za priplodne krave doilje?

 • dosad nismo imali subvenciju na ovnove i jarceve , ako sam dobro procitao a jesam ….. novina po vama je da i oni dobijaju subveciju …

 • Hvala na informacijama.mene interesuje kako se matice koze,ako imam sanske bez papira a jarac bude sa papirima umaticen da li tek jarice od tih koza mogu da umaticim ili nije tako,moze objasnjenje.hvala

 • Ma sve je to lepo, ali ja, naprimer, sam kupio krave pre skoro 2 godine, koje su bile umatičene,prethodnik je prekino sa kontrolom mleka i izgubio pravo na subvencije a da ja za to nisam znao. Zamolio sam veterinara za nastavak kontrole. Odbijen sam.Toliko o korektnosti

 • Kako drzim stotinak ovaca koristeci subvencije za tov jagaca bez kojih bi bio plus minus nula hocu da vam se zahvalim o svemu ovom sto pisete sto se tice nas „farmera“ Plasi me ova izmena za priplodna grla ovaca dali ce se ta izmena odrazi negativno ili pozitivno na nas male farmere ? Pisite o tome unapred hvala !

 • Kako mogu dobiti kredit..podsticajna sredstva za razvoj kozarstva u ruralnom predelu…Tutin selo. Nisam zaposhljen ni ja ni supruga nemam kucu u u gradu za hipoteku koju zahtevaju komercijalne banke A IMAM PASHNJAKE na 1200 m nad.visine za organsku proizvodnju mleka..mesa.
  Molim vas uputite me nisam poliricki podoban za lokalnu vlast i osven registrovanog gazdinstva i velike zelje za razvoj sitnog stocarstva nemogu obezbedit nishta drugo
  Veliko hvala na odgovoru
  Dipl.ecc Sinan Hackovic

 • O subvencijama imam negativno mišljenje,pošto još od 12.05.2015g kada sam predao prvi zahtev i koji mi je ispunila osoba koja radi u Savetodavnoj službi Šabac,a ja sam samo poslao preporučeno.Medjutim,07.08.2015.g. odbijen mi je zhtev sa razlogom da nisam prijavio svinje na gazdinstvu,odnosno centralnoj bazi podataka o obeležavnju životinja,što sam im to sve poslao/ministru/ u roku žalbe,ali do danas 12.03.2017 g.ništa nisam dobio.
  Takodje me interesuje kako se ostvaruje subvencija na jagnjad ako su ovce samo obeležene-markirane,a nisu umatičene i kome treba prijaviti jagnjad.Molim da to malo obrazložite.

 • krajem oktobra sam poslao papirologiju na adrasu za agrarna placanj i jos cekam subvencije u vezi tovnih svinja kje do 10.03.20170nisam dobio da li postoje neki kvartali za isplatu.hvala

 • Koja klanica u Srbiji vrsi otkup tovljenih jaradi ?

 • Da obavestavajte me o svemu!
  Hvala unapred..

 • kako da umaticim pcele ikako i kolike su subvencije za iste

 • Zdravo,zovem se Goran .Da li postoji mogucnost da registrujem gazdinstvo ako sam u radnom odnosu ?Planiram da se bavim ovcarstvom.ocekujem Vas odgovor

 • Sinane Hackovicu, ostavi broj telefona, zainteresovan sam za saradnju.

 • Posedujem farmu koza, imam sarana u jezeru , klena u kanalu, curke, patke , guske, prepelice , golubove , zeceve, pcele.
  Registrovano poljoprivredno gazdinstvo.
  Sta mi je potrebno da ostvarim subvencije i kako da nabavim poljoprivrednu mehanizaciju.
  Hvala unapred…

 • Dali se subvencionise ovca bosanska pramenka?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *