//banners section

Dragi farmeri, verujemo da Vam je zdravstveno stanje životinja na farmi veoma bitno. Šuga je jedna od najrasprostranjenijih bolesti kod domaćih životinja a toplo vreme je pogodno za širenje ove bolesti. Da li i Vas reč šuga asocira na češanje? Znate li zašto se u narodu ljudi koji imaju problem sa kožom nazivaju „šugavo prase“?

Šuga

Postoji više vrsta šugarca koji izazivaju parazitsko oboljenje kod domaćih životinja. Šuga je nezgodna za domaće životinje jer se prenosi sa obolele životinje na ostale koje u tom trenutku nisu zahvaćene.  Životinje koje obole od šuge smanjuju svoje proizvodne karakteristike, a pored toga to se odražava na njihov fizički izgled. Šugarac koji izaziva šugu „nastanjuje se“ na povšini ili u sloju kože kod životinje.

shugarac-1

Kako životinja dobija šugu?

Šuga se prenosi direktnim kontaktom preko već obolele životinje ili indirektno preko predmeta koji su bili u kontaktu sa ranije zaraženim životinjama ili prostorijama u kojima su boravile a te prostorije nisu adekvatno posle toga sanirane.

Šugarac je parazit koji se razvija od jejeta do larve i na kraju do odraslog oblika. Boravi na domaćini – zaraženoj životinji od 7-21 dan. Ukoliko su životinje na farmi dobrog imunološkog stanja mogu se i spotnano izlečiti, međutim ukoliko to nije slučaj reakcija veterinara je neophodna.

cow_4

Kako znati da je životinja obolela od šuge?

Prvo, ukoliko su životinje zdrave i imaju dobar imuni sistem nisu zaštićene od šuge, šugarac se može nastaniti na kožu životinje i tako će nastati skrivena šuga.

Šuga kod životinja lako se može uočiti. Pre svega promene u boji i teksturi kože kod svinja, kao i učestalo češanje od ogradu, drveće, zid ili boks u kom se drže. Najčešće se menja i dlaka u tom predelu, otpada usled češanja a i često životinje naprave žive rane koliko se češu zbog svraba koji izaziva šuga. Kod ovaca šuga se može uočava tako što im visi vuna, otpada, primetne su promene na tkivu ispod vune. Usled napada šugarca pored promene na koži, vuni, primetne su promene i u ponašanju. Kada govorimo o zarazi goveda šugom primetne su promene na koži, dlakama, kao da imaju oderanu i oštećenu kožu, često je prisutna i nervoza jer prisutna šuga narušava mir životinja.

Preventiva i lečenje šuge kod domaćih životinja

Pre svega farmeri treba da nastoje da se preventivno bore protiv šuge a jedan od načina je dobra briga o životinjama u vidu njihovog zdravstvenog stanja i optimalni higijenski uslovi držanja. Zatim, ukoliko postoje zone u kojima su boravile ranije zaražene životinje šugom da se „zdrave“ ne kreću u tim prostorima dok se on ne dezinfikuje.  U slučaju da primetite i posumnjate da je neka životinja potencijalno zaražena šugom neophodno je da je izolujete i tako preventivno delujete na širenje šuge.

sheepscapies

Ukoliko je šuga već napala životinje potrebno je da im pomognete. Akaricidna sredstva se koriste kod tretmana životinja za izlečenje od šuge. Ovcama možete pomoći tako što čete ih kupati. Preporučuje se kupanje u specijalnim bazenima, ali pošto to retko ko poseduje može se obaviti i u starim kadama ili improvizovanim bazenima. Kupa se jedna po jedna ovca a najvažnije je da im se potopi i glava 1-2 puta na kratko tokom kupanja. Obično se kupaju nakon šišanja.

Kada je reč o govedima, svinjama i konjima u zavisnosti od broja grla koristi se ručna prskalica ili na motorni pogon, a ako je manji broj grla onda se ručno nakvase. Životinje se dobro isprskaju, potom se četkom ili hrpavim sundjerom trljaju delovi koje je šuga zahvatila na životinji.

Važno je kod lečenja šuge kod životinja tretiranje to jest pranje i čišćenje svih delova tela koje je šuga zahvatila. Može se to raditi pojedinačno par dana ali se svi delovi tela moraju očistiti. Ovo je slučaj kada na primer farmer nema uslove da odjednom očisti i opere sve delove tela, ali najbolje je odjednom sve oprati.

Ukoliko je šuga napala veći deo životinje potrebno je tretman vršiti 2 puta u roku od 7-10 dana. Pored tretmana životinja akaricidnim sredstvom potrebno je i prostor u kom su životinje boravile tretirati i isprskati istim sredstvom protiv šuge. Akaricidni prašak se može koristiti kao prevetiva za prostorije i životinje i njima se zaprašivati protiv šuge.

Farmeri kakva su Vaša iskustva sa šugom kod životinja? Na koji način Vi rešavate taj problem na farmi?

Milica Vasić

Milica Vasić, doktorant Poljopirivrednog fakulteta u Beogradu, zaljubljenik u agroekonomiju i terenska istraživanja

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *