//banners section

Švajcarska od ove godine plaća poljoprivrednicima za lekovito i aromatično bilje na području Srbije. Kako i na koji način će lekovito i aromatično bilje biti uzgajano? Pročitajte u nastavku teksta koji sledi.

Lekovito i aromatično bilje u Srbiji predstavlja jednu od prirodnih bogatstava ove zemlje, čiju vrednost prepoznaju i drugi, te je ovim povodom za lekovito i aromatično bilje omogućen projekat od strane Švajcarske vlade. Vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava omogućeno je da se uključe u projekat organizovane proizvodnje lekovitog i aromatičnog bilja i jagodičastog voća, koji na području Mačvanskog i Kolubarskog okruga, Srema i Šumadije, u devet lokalnih samouprava, finansira Vlada Švajcarske, piše Agrodan.

lekovito i aromatično bilje

Uzgajivačima se obezbeđuje edukacija, sirovine, tehnička pomoć i siguran otkup proizvoda. Projektna inicijativa za unapređenje proizvodnje lekovitog i aromatičnog bilja i jagodičastog voća, osmišljena u funkciji zaustavljanja migratornih procesa i devastacije sela, imala je za cilj da informiše i animira poljoprivrednike da se u što većem broju uključe u projekat.

Deo projekta odnosi se na unapređenje proizvodnje i prerde jaodičastog voća. Ideja je podizanje kvalitetnih, odnosno savremenih zasada na svih 9 lokalnih samouprava, koje su učesnice na ovom projektu.

lekovito i aromatično bilje

– Projekat će biti model novog inovativnog rada savetodavnih službi. Tokom projekta je predviđeno i osnivanje edukativnog trening centra. Proizvodnja lekovitog i aromatičnog bilja je veoma isplativa i značajna, jer predstavlja početnih korak u poslu koji se može kasnije dodatno razvijati kroz preradu i plasman gotovih prozivoda, kao što su aromatična ulja, čajevi i slični proizvodi, kažu stučnjaci.

Bogatič, Loznica i Mali Zvornik su opštine koje će prve početi sa ovim projektom. U narednom periodu se očekuje i uključenje drugih opština sa površinama pod lekovitim biljem. Jedan od opštih problema Srbije je napuštanje i propadanje seoskih sredina, a ova inicijativa prepoznata od strane Švajcarskih donatora je prepoznata kao mogućnost da se ovim načinom zaustavi napuštanje ruralnih područja.

Poljoprivredna gazdinstva, koja bi htela da se uključe u projekat, potrebno je da imaju od 30 do 50 ari zemljišta pogodnog za gajenje lekovitog bilja, osnovnu poljoprivrednu mehanizaciju i izvrše pripremu zemljišta za sadnju, odnosno setvu bilja.

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, kao donator, obezbedila bi prvenstveno edukaciju poljoprivrednika uključenih u projekat, sadni materijal, đubrivo, sušare i siguran plasman proizvoda na tržište. Biljke koje bi gazdinstva u Podrinju mogla da gaje su nana, neven, matičnjak i beli slez, jer su to biljke koje najbolje uspevaju u ovom delu Srbije.

Više informacija o ovom projektu, načinu prijave i učestvovanju poljoprivrednika očekuju se u narednom periodu.

Šta vi mislite o ovome? Ostavite komentar u nastavku teksta. Za više informacija posetite našu rubriku Farmia Novosti.

Marija Jolić

Comments
 • Mnogo lepa vest koju sam dobio od Farmie za ovaj podsticaj iz Švajcarske za biljnu proizvodnju! Ja sam vrlo zainteresovan, pa bih vas molio da me obavestite kome bih mogao da se obratim za dobijanje tačnih informacija u vezi toga šta bih trebao da uradim sa moje strane, da bih mogao da budem u projektu Švajcarske! Hvala unapred sajtu Farmia koji redovno pratim i dobijam od vas obaveštenja! Veliki pozdrav i velika podrška za vaš sajt od Vladimira iz Ripnja!

  • Poštovani Vladimire hvala Vam što pratite Farmia sajt. Trenutno nemamo bližih informacija od ovih. Više informacija o ovom projektu, načinu prijave i učestvovanju poljoprivrednika očekuju se u narednom periodu, te ćemo vas na vreme obavestiti. Veliki pozdrav!

 • Zanimljivo! Imam pola hektara parelu koja nije godinama orana, kosi se, naredne 2018 planiram da orem pa umesto krompira, kukuruza mogao bih zasejati lekovito bilje, veoma sam zainteresovan .Verovatno je potrebno uraditi analizu zemljišta i pripremiti zemlju za setvu…tako dabi informacije već sada bile dragocene…unapred zahvalan , inače redovno dobijam Vaša obaveštenja i pratim Vas , puno toga vrednog sam video na sajtu….inače živim u Guči! Srdačan pozdrav!

  • Hvala Radoše, Potrudićemo se da čim dobijemo konkretnije informacije koje su pouzdane, odmah objavimo. Srdačan pozdrav!

 • vec duze vreme planiram i zelim da zasadim lekovito bilje,narocito nanu ili mentu jel je ja prvi volim konzumirati/planirao sam oko dva jutra ali nisa imao kome dase obratimsve do sad.tako dame ovo jako privlaci stalno pratim farmiju i najboljiste vec stemi pomogli oko kupovine dom zivotinja i stalno vas pratim i hvalavam sto postoite.jos jedno pitanj dalice to vaziti i za backi okrug zivim u okolini novog sada tacnije rumenki.i molio bi vas dami kzete kome dase obratim,jos jednom hvala

 • kako li placaju svajcarci?
  i zasto to ne rade kod njih?

 • Da li su zainteresovani i za istocnu srbiju majdanpek. Ovde maticnjak raste dosta po brdima… posaljite nam br. Za kontakt

 • Gde se moze dobiti vise informacija o tome,da se vidi kakvi su uslovi, vec sejem neven i beli slez

  • Zdravo Aleksandre, trenutno nemamo više informacija o ovom projektu. On je tek u začetku, ali čim budemo nešto novo saznali odmah ćemo pustiti vest. Veliki pozdrav,

 • Vrlo sam zainteresovan za uzgoj gaveza.na 100 ari prvoklasne sremske zemlje.interesuje me kakav je plasman proizvoda.radi li neko otkup?

 • Postovani,imam zasad maticnjaka 1hektar. Kako stupiti u kontakt sa ljudima za otkup bilja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *