//banners section

Kada je reč o ukupnoj proizvodnji mesa u Srbiji, svinjarstvo je najzastupljenija grana stočarstva. Prema poslednjem popisu Republičkog zavoda za statistiku, na teritoriji Srbije se uzgaja oko 3,5 miliona svinja, od čega samo u Vojvodini i centralnoj Srbiji nešto manje od 3 miliona. U Vojvodini po broju svinja prednjače severnobačka i sremska oblast, dok se u centralnoj Srbiji najveći broj svinja gaji u Mačvi.

Premda je tehnologija dosta napredovala, proizvodnji svinja i dalje se u izvesnoj meri odvija na tradicionalan način, a na dalji razvoj utiče i činjenica da je proizvođačima dosta teško da se prilagode tržištu. Ranije su domaćinstva većinom gajila svinje kako bi zadovoljila lične potrebe za prerađevinama, dok je organizovana proizvodnja za tržiše prisutna tek poslednjih nekoliko decenija.

To je uticalo i na smanjenje cene žive stoke, ali i na veliki pad kad je reč o samoj proizvodnji svinja. Da bi se ta slika promenila potrebno je osavremenjivanje opreme, ali i stvaranje dobrog brenda koji bi omogućio da budemo prepoznatljiviji na stranim tržištima. Ipak, uprkos porastu organizovane proizvodnje i dalje se najveći broj svinja gaji na porodičnim gazdinstvima (blizu 3 miliona), a preostali broj na velikim farmama i kombinatima.

Svinjarstvo u Srbiji

U Srbiji se godišnje zakolje oko 6 miliona svinja da bi se zadovoljila minimalna potreba za mesom i mesnim prerađevinama, iz čega vidimo da nažalost polovinu ukupnog fonda Srbija uvozi najviše iz Mađarske i Hrvatske, ali iz cele EU.

Bojan Mirković, vlasnik farme u Aleksincu koji se ovim poslom bavi već 20 godina, ističe da je veoma važno da se sadašnji i budući odgajivači ozbiljno posvete ovom poslu. Prema njegovim, rečima potrebno je voditi računa o kvalitetnoj ishrani, smeštaju, lečenju i stalnom usavršavanju odgajivača.

Radi postizanja dobrog kvaliteta mesa, ishrana igra značajnu ulogu. Najbolja hrana je ona koju odgajivač sam napravi, ali to zahteva potrebu za skladištenjem, te se većina odlučuje za kupovinu već gotove hrane. Prilikom kupovine gotove hrane poželjno je sklopiti direktan ugovor sa proizvođačem što utiče, ne samo ne cenu, već i na uštedu vremena jer većina proizvađača isporučuje hranu, a na taj način se rešava problem manjka prostora za skladištenje jer je moguće poručivati manje količine.

Opšti pregled svinjarstva u Srbiji

Ne treba zanemariti ni izbor pasmine. Veliki jorkšir i Landras su dve najzastupljenije rase koje se uzgajaju u Srbiji i važe za vrlo plodne, te otuda nije čudno što se najčešće one koriste za ukrštanje jer daju dobru narednu generaciju. Detaljnije o njima i njihovim karaktersitikama ćemo pisati u nekom od sledećih tekstova.

Isplativost uzgoja svinja

Farmeri koji razmišljaju o svinjogojstvu najčešće imaju nedoumice u vezi sa isplativošću. Za male farme koje drže od 3 do 5 krmača isplativost uzgoja svinja nije na zavidnom nivou, dok je za veće farme situacija znatno drugačija.

Jedan od razloga je i taj što su veće farme lakše dolazile do prilika da sklope direktne ugovore sa prerađivačima i time osiguraju prodaju. Otkako je uz Farmiju kupovina i prodaja stoke dostupna na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, farmeri mogu brzo i lako da oglase svoje životinje i tako povećaju mogućnosti za direktne saradnje sa prerađivačima i klanicama u Srbiji i inostranstvu.

Farmia

Farmia je specijalizovani sajt za trgovinu domaćim životinjama, tj. stokom.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *