//banners section

Trihineloza je zajedničko parazitsko oboljenje ljudi i životinja, izazvano larvenim oblicima parazita Trihinele spiralis, koja se održava prenošenjem u lancu pacov – svinja – čovek. Infekcija kod ljudi nastupa posle konzumiranja nedovoljno termički obrađenog trihineloznog mesa, uglavnom svinjetine i prerađevina od svinjskog mesa.

Najznačajniji rezervoari u prirodi pored domaće svinje i glodara jesu i divlja svinja, lisica, vuk. Interesantno je da uvek kada postoji infekcija svinja u određenom području, postoji paralelno i infekcija pacova. Pacovi se uglavnom hrane otpacima i na taj način se i zaraze.

Trihinela je parazit koji ne ubija svog domaćina, tako da inficirani pacovi mogu biti rezervoar i izvor trihinele u prirodi. Trovanjem pacova povećava se mogućnost da druge životinje i svinje koje nisu u odgovarajućem smeštaju dođu u kontakt sa pacovima i pojedu ga. Otrovan pacov je spor, teško se brani, pa ga svinja lako savlada i pojede. Griženje repova i ušiju među svinjama takođe može biti način prenošenja trihinele.

Kako se ljudi i životinje zaraze?

ciklus trihinela

Kada životinja ili čovek pojedu meso koje sadrži učaurene larve trihinele spiralis, želudačna kiselina razori kapsulu u kojoj se nalazi larva, tako da se one brzo oslobađaju i aktivno kreću. U tankom crevu trihinela sazreva u odraslu jedinku. Ženke produkuju larve koje krvnim i limfnim sudovima dospevaju do poprečno-prugastih mišića, gde se larve učaure. Najčešće su to mišići koji su najaktivniji u organizmu, kao npr. jezik, žvakaći mišići, međurebarni mišići, dijafragma, mišići očne jabučice i mišići ekstremiteta (ruku i nogu).

Trihineloza se ne može preneti sa jedne na drugu osobu, već isključivo konzumiranjem zaraženog mesa.

Simptomi i znaci zaraze

Period od zaražavanja do ispoljavanja kliničkih simptoma najčešće iznosi 6-15 dana, najviše do 42 dana. Prvi simptomi su proliv, povišena telesna temperatura do 40⁰C, glavobolja, slabost, a zatim se javlja otok lica, očnih kapaka i snažni bolovi u mišićima. Moguća je pojava kardioloških i neuroloških komplikacija, dok kod najtežih oblika infekcije može doći do smrtnog ishoda zbog oštećenja srčanog mišića. Kod blažih oblika infekcije, većina simptoma se povlači posle par meseci. Umor, slabost i proliv nekada mogu trajati i više meseci.

Kako sprečiti:

  • Meso domaćih i divljih svinja obavezno pregledati na trihinele;
  • Dobro termički obraditi meso na temperaturi iznad 71⁰C, i dovoljno dugo, tako da se boja mesa promeni iz ružičaste u sivu;
  • Trihinelozno meso se obavezno uništava spaljivanjem, kuvanjem ili u kafilerijama;
  • Pomije za svinje se prokuvavaju;
  • Redovna deratizacija, otrovani pacovi se neškodljivo uklanjaju;
  • Za uklanjanje cista korisno je smrzavanje na temperaturi od -15⁰C u trajanju od 30 dana ili na temperaturi od -25⁰C u trajanju od 10 dana, čime se efikasno uništavaju sve vrste cista trihinele. (*komadi mesa debljine 15cm);
  • Temeljno prati i čistiti mašine za mlevenje mesa posle svake upotrebe.

Pratite ova uputstva i trebalo bi na taj način da sačuvate svoje životinje, ali i sebe od ovih opasnih parazita. Bolje sprečiti nego lečiti!

Da li ste i vi imali problema na vašoj farmi sa ovomo bolešću? Kako ste odreagovali? Ostavite komentare u nastavku teksta.

Related Post

TOPICS: Bolesti

Ana Simić

Ana Simić je doktor veterinarske medicine, a donosi vredne savete u vezi sa prevencijom i kontrolom bolesti domaćih životinja.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *