//banners section

Svedoci smo visokih temperatura i činjenica jeste da su leta sve toplija i toplija. Za naše klimatske uslove ove vrele dane smatramo ekstremno toplim i često nepodnošljivim. Dragi farmeri kako na ove temperature reguju Vaše pčele?

Toplota utiče na smanjenje broja pčela u Svetu

Mnogim istraživanjima potvrđeno je da pčele ne podnose visoke temperature. Praćenjem reakcije pčela na visoke temperature, gde je bilo 15 vrsta pčela, čak i onih koje tolerišu tempreture od 45 stepeni, utvrđen je negativan uticaj toplote. Visoke temperature izazivaju nesposobnost kod pčela, a one vrste koje su manje tolerantne na vrućinu jako brzo nestaju u tim uslovima.

Planirajte prostor za smeštaj košnica

Visoke temperature ne pogoduju pčelama za previše aktivnosti, a samo ćete štetu naneti ukoliko košnice budete držali na mestima konstantno izloženim suncu. Treba da znate da na primer ako je temperatura napolju 40 stepeni ispod krova košnice će biti minimum desetak stepeni toplije.

Saveti za zaštitu pčela od visokih temperatura:

Planirajte prostor za smeštaj pčela:

U delu dana kada je najtoplije pčele treba da miruju. Ukoliko imate mogućnost stavite košnice ispod nekog drveća sa gustim krošnjama koje će istovremeno služiti kao zaštita od sunca.

Pojilice moraju imati dovoljne količine vode

U izrazito toplim danima potrebe pčela za vodom mogu preći 2 litra dnevno po pčelinjoj zajednici. Higijenske pojilice treba uredno proveravati i dopunjavati vodom. Ukoliko pčele nemaju dovoljne količine vode na raspolaganju instiktivno kreću napolje. Prvo im može naškoditi vreo talas vazduha a drugo velike su šanse da naidju na zaražene i prljave izvore vode.

Ventilacija i zaštita

Ventilacija mora biti optimalna ili će dovesti do pomora rojeva. Osim toga ukoliko se ne mogu u potpunosti zaseniti košnice od sunca preporučuje se upotreba ukoliko postoji zelene mase za pokriće, pravljenje izolacije uz pomoć stiropora ili kartona.

Rashlađivanje vodom

Pojedini pčelari praktikuju polivanje košnica vodom kako bi se izjednačila temperatura napolju i u košnici. Sprovode je korišćenjem hladne vode i redom polivaju košnice dok se temperature ne izjednače.

Boja krova na košnicama

Možda za neke zanemarljiva činjenica ali pčele delimično možete od visokih temperatura zaštiti odabirom boje za krov košnice. Ukoliko stavite na primer crni krov on će mnogo više privlačiti toplotu u odnosu na beli krov.

Rashlađivanje mokrim džakovima

Pčelari koji osoravaju polivanje košnica vodom kao vid hlađenja preporučuju pored stiropora da se platneni džakovi natope vodom i stave preko krova košnica kako se ne bi ometala ventilacija.

Dodatni prostor u košnici

Proširite prostor u košnici, dodavanjem nastavaka povremeno i pčele će vam u letnjem periodu na tome biti zahvalne.

Vrućina – manje biljaka za ispašu pčela

Verovatno već znate da visoke temperature negativno utiču na biljni svet. Tako je i sa medonosnim bljkama koje su potrebne za ispašu pčela. Takođe, treba voditi računa o prihrani pčela u ovom periodu. Pored toga, ukoliko određeni broj pčela strada od toplote to će uticati na nemir pčela koje opstaju u košnici.

Kako možete pomoći pčelama leti, navodimo vam aktivnosti:

  • Briga o vodi, naročito o higijenskim pojilicama,
  • Nega o novim rojevima,
  • Ceđenje meda i zamena matica,
  • Kotrola temperature u košnici i rashlađivanje,
  • Borba protiv osa i stršljenova, često su im pčele toplotom onesposobljene tad meta – postavite pčelinjak flaše – „klopke“.

Savet: Nadamo se da će Vam neki od saveta biti od koristi, jer čim temperatura pređe  30 stepeni trebali bi pčele da sklonite za početak u „šareni hlad“. Povedite računa o dovoljnoj količini vode, kao i tome ako bosi gazite gde stajete jer pčele visoka temperatura može oneposobiti ali vas ona može ubosti ukoliko je nagazite na travi.

Dragi farmeri podelite sa nama Vaša iskustva u pčelinjaku za vreme ovih tropskih dana i na koji način Vi štitite pčele od visokih temperatura?

Milica Vasić

Milica Vasić, doktorant Poljopirivrednog fakulteta u Beogradu, zaljubljenik u agroekonomiju i terenska istraživanja

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *