//banners section

Hladni, vlažni dani, te ledene noći, pravi su izazov za životinje na vašem imanju, ali i za vas. Ipak, držanje stoke u nepovoljnim uslovima ne mora da predstavlja noćnu moru. Uz adekvatnu primenu saveta koje Farmia, sajt za kupoprodaju stoke, donosi, zima na vašoj farmi proći će skoro neopaženo.

Sklonište i zaštita od vetra

Čuvanje stoke tokom zimePružanje skloništa, ili nekakve zaštite od vetra trebalo bi da bude važan zadatak tokom zime. Izloženost vetru može da napravi ogromnu razliku u telesnoj temperaturi, a naročito ukoliko je životinja već hladna, ili vlažna. U idealnom slučaju, pružite vašim životinjama sklonište koje je sa jedne strane otvoreno, kako bi one mogle samostalno da ulaze u njega. Konji i krupna stoka lakše podnose nepovoljne vremenske uslove, pa se mogu skloniti i ispod drveta ili ograde. Sitnija stoka, a naročito ovce i koze, svinje i živina, trebalo bi da imaju pristup natkrivenom skloništu kako bi u njemu mogla i da leži. Neophodno je obezbediti dovoljno veliki prostor, kako bi se životinje neometano kretale.

Smeštaj

Suv i čist prostor za smeštaj, jedan je od preduslova za pravilno držanje stoke u nepovoljnim uslovima. Ovo je naročito važno kada su preživari u pitanju, ali i sitnija stoka. Naime, neophodno je obezbediti prostor oslobođen vlage kako bi ove životinje mogle da jedu i spavaju. Premda konji spavaju stojeći, i njima je potreban suv prostor za odmor.

Vaše svinje imaju potrebu za velikim količinama slame, jer ona ih štiti od hladnog tla i vazduha. Kako one nemaju dovoljno dlaka, slama je neophodna za njihov opstanak tokom zime. Ukoliko je moguće, držite vaše svinje u grupama, kako bi jedna drugu grejale.

Respiratorne bolesti učestale su u zimskom periodu, zato redovno menjajte prostirke.

Voda

Pravilan unos vode od izrazite je važnosti kada je držanje stoke u nepovoljnim uslovima u pitanju. Voda se brzo smrzava, a vaše životinje ne mogu da unesu količine snega koje bi zadovoljile njihove dnevne potrebe. Ukoliko je moguće, obezbedite životinjama na vašem imanju slobodan pristup svežoj vodi tokom celog dana, kao i grejalicu. Ukoliko niste u mogućnosti da obezbedite grejalicu, dajte vodu vašim životinjama nekoliko puta dnevno, a pre obroka.

Veoma hladna voda ne odgovara vašim životinjama, pa će one zbog toga ostati bez količina koje su im potrebne. Kada je, na primer, uzgoj konja u pitanju, znate li da mali unos tečnosti može da dovede do impakcije, tj. zatvora i grčeva? Obratite pažnju na simptome ovih oboljenja u slučajevima da vaše životinje nisu imale pristup dovoljnim količinama sveže vode.

Energetske potrebe

U hladnijim danima, stoka troši više energije kako bi se zagrejala, te održala telesnu kondiciju. Ovo posebno važi za stoku koja očekuje mladunce, ili proizvodi mleko.

Spoljašnju temperaturu u rasponu od -6 °C do -1 °C domaće životinje dobro podnose. Ipak, njihov prag tolerancije na niske temperature smanjuje se u vetrovitim, ili vlažnim uslovima.
Neophodno je zaštiti životinje, ali i njihova mesta za odmor od vetra, promaje, kiše i snega, ali u skladu sa njihovim potrebama. Takođe je potrebno nadoknaditi energiju koju je vaša životinja izgubila. To se postiže pravilnim unosom proteina.

Ishrana domaćih životinja

zastita stoke zima

Tokom zime, imajte na umu da vreme kada hranite vaše životinje može biti od velikog značaja za održavanje njihove telesne toplote. Istina, lakše je ishranu predviđenu za kasnije večernje sate pružiti ranije, ali pokazalo se da će životinje proizvesti dovoljno telesne toplote prilikom varenja hrane tokom noći, ukoliko im se obrok pruži između npr. sedamnaest i dvadeset i dva časa.

Ponekad je lakše ukoliko većim životinjama dajete veće količine hrane jednom u toku dana, umesto dvaput. Ukoliko je moguće, grupišite vaše životinje prema njihovim nutritivnim potrebama, tako da krupna stoka, tj. ona koja zahteva veći unos namirnica, ne bi otela svu hranu od sitnije stoke. Ne zaboravite da pružite vašim životinjama dovoljne količine soli i minerala tokom zimskih meseci.

Nega kopita

pravilna nega stoke tokom zimeNega kopita takođe je važna stavka kada je držanje stoke u nepovoljnim uslovima u pitanju. Naime, vlažno zemljište može da izazove preterano trošenje kopita.
Drugim rečima, tokom hladnih dana, redovno obrađujte kopita.

Kada je o konjima reč, obratite pažnju da se na kopitima ne stvara led, jer stvaranje leda može da ima negativan uticaj na ligamente i tetive vaše životinje.

Održavanje telesne kondicije

Pod telesnom kondicijom podrazumeva se trenutni spoljašnji izgled, te stanje uhranjenosti grla stoke. Kondicija zavisi od ishrane, nege, iskorišćavanja životinja. Podložna je promeni, a često se zanemaruje u zimskom periodu.

Ipak, ovo je važan aspekat, a koji ne bi trebalo da zanemarite. Ne zaboravite da je vašim životinjama neophodan prostor kako bi se kretale redovno.

***

Učiniće vam se da nega domaćih životinja tokom zime može da zauzme i previše od vašeg dragocenog vremena. Ipak, ne zaboravite da je zdravlje vaših životinja u zimskim uslovima prioritet. Samo od pravilne nege zavisi rast i razvitak životinja na vašem imanju.

Maja Žikić

Maja voli da istražuje i da uči nove stvari svaki dan. Ona provodi svoje vreme čitajući o poljoprivredi i kupoprodaji stoke, tražeći najbitnije informacije da bi našim farmerima mogla sve lepo da spakuje.

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *