//banners section

Živinarstvo je grana stočarstva u kojoj se najbrže dolazi do profita, odnosno najbržeg obrta novca, ali se dešava i da zbog tržišnih okolnosti gazdinstva koja se bave ovom vrstom posla brzo propadnu. Na teritoriji Srbije ima oko 26 miliona primeraka živine, a najviše se gaji u Šumadiji i Vojvodini gde se ukupno nalazi oko 20 miliona primeraka. Iako postoje velike specijalizovane farme koje imaju nekoliko desetina hiljada kokošaka, najveći broj živine se nalazi na seoskim gazdinstvima.

Prednosti gajenja živine na seoskim gazdinstvima, pored brzog obrta profita je i to što je držanje živine na seoskim gazdinstvima nezavisno od raspoloživih poljoprivrednih površina.

Držanje i ishrana

Zivinarstvo u Srbiji

Kada je živinarstvo u Srbiji u pitanju, živina se najčešće gaji sa ciljem dobijanja najviše mesa i jaja, ali i perja. Često se dešava da pod terminom živina podrazumevamo samo kokoške, guske i patke, ali pod ovu granu stočarstva spada i gajenje ćuraka, labudova, fazana, paunova itd.

Ipak, kod nas se najčešće gaje kokoške domaćih i plemenitih rasa. Tokom vremena došlo je i do ukrštanja ovih rasa pa tako danas imamo rase kao što su banatski gološijan, somborska kaporka, svrljiška i dečanska kokoš, a koje se smatraju domaćim rasama.

Od plemenitih rasa na našim prostorima se mogu naći plimutorka i njuhemširka.

Ishrana živine zavisi od vrste i namene gajenja, a s obzirom da se u Srbiji najčešće gaje kokoške i pilići u narednim redovima ćemo se dotaći samo njihove ishrane.

Živinarstvo u Srbiji

Ishrana pilića za tov (najčešći razlog uzgajanja) se zasniva na koncentrovanim smešama hraniva biljnog i mineralnog porekla. Pored osnovnih hranljivih materija, neophodno je da smeše sadrže dovoljne količine vitamina.

Takođe, poželjno je da smeše sadrže i druge dozvoljene aditive koji obezbeđuju dužu održivost hrane, bolje varenje hrane, brži i veći prirast.

Držanje pilića za tov zavisi od broja pilića, pa se za tu svrhu u zavisnosti od broja mogu koristiti različite prostorije. Temperatura objekta/prostorije je od izuzetne važnosti za uspeh u tovu jer pilići ne mogu da regulišu telesnu temperaturu , pa je važno da čitava površina na kojoj se drže bude ravnomerno zagrejana.

Ishrana koka nosilja treba da sadrži sve hranljive materije i preporučuje se da se često menja vrsta smeše. Vrlo je bitno da se unose kvalitetni proteini jer oni utiču na nosivost i kvalitet jaja. Što se tiče držanja, ono se može obaviti na više načina, a dva osnovna su držanje na podu ili u kavezima.

Oba načina imaju svoje prednosti i mane, a izbor je uvek na odgajivaču i zavisi od raspoloživog kapaciteta.

Među uzgajivačima živine često se može čuti pitanje kako na brz i siguran način doći do primeraka živine po najpovoljnijim cenama. Ukoliko ste uzgajivač, ili želite da se bavite živinarstvom, uz Farmiju, internet stočnu pijacu, kupovina i prodaja živine može biti jednostavna.

Farmia

Farmia je specijalizovani sajt za trgovinu domaćim životinjama, tj. stokom.

Comments
  • NEMAM KOMENTAR SAMO BIH VAS U ,,FARMIA,, POZDRAVIO I ZHELIM VAM JEDNU LEPU SRETNU NOVU 2017 GODINU. SA MNOGO LEPIH ZHELJA I DOBAR USPEH U RADU I SVE NAJBOLJE.
    POZDRAV IZ BASELA –CH– ,,FARMER — ZHUTA ,,IZ MAKEDONIJE.
    SPOSHTOVANJEM AVDI ZHUTA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *