//banners section

Vlasnik ste malog dvorišta i ljubitelj životinja i zanima vas koje biste životinje mogli na tom prostoru da gajite. Farmia vam daje 6 predloga za čuvanje životinja u malim dvorištima, a da to nisu pas i mačka, već domaće životinje.

Zec – životinja pogodna za čuvanje u malim dvorištima

životinje za mala dvorista zec

Veseli mali zec ili više njih, idealni su ukoliko imate malo dvorište i želite da vam društvo u njemu prave životinje. Zec je životinja skromnih potreba, slatkog izgleda, dobroćudan i ne zahteva previše angažovanja. U vašem malom dvorištu možete smestiti manji kavez u kom ćete držati zečeve. Ukoliko imate decu njima će biti veoma interesantni zečevi. Svakodnevno zečeve možete iz kaveza pustiti u malo dvorište da se izigraju a potom ih vratiti u kavez.

Minijaturne ovce i koze – idealne za malo dvorište

Ove dve vrste životinja možete zajedno uzgajati u dvorištu, samo ih smeštati u odvojene boksove. Kad smo već pomenuli boksove, da bi držali ove životinje u malom dvorištu, možete u uglu (ćošku) dvorišta napraviti dva boksa, natkrivena, i pored toga obezbediti prostor za izđubravanje, smeštaj prostirke i suve hrane.

Ukoliko u sklopu malog dvorišta imate šupu, tu takođe možete smestiti hranu i prostirku. Pogodan broj životinja za držanje u malim dvorištima je 2-5 u zavisnosti od veličine koju životinje mogu dostići. Prednost gajenja ovih životinja u malom dvorištu su proizvodi koje možete dobiti od njih: mleko, meso i vuna, a možete i preradjivati mleko u sir, kajmak, sapune, surutku – naročito je sad tražena, a malo je ima, surutka od kozjeg mleka, jer se preporučuje i pomaže osobama obolelim od tumora, naročito jetre. Višak proizvoda možete prodati i tako zaraditi.

Magarac – zašto da ne u malom dvorištu?

životinje za mala dvorista magarac

Magarac nije zahtevna životinja previše, tako da je pogodan za gajenje u malim dvorištima. U sklopu postojeće šupe ili garaže možete mu odvojiti deo prostora za spavanje. Pogodnost je njegovo veoma cenjeno mleko, koje možete koristiti u ishrani svoje porodice ili prodavati, ali i ukoliko vas mrzi da kosite travu u dvorištu, magarac može da vam pomogne, tako što će mu dvorište biti prostor za ispašu.

Sličan magarcu po veličini – poni je možda vaš izbor životinje za malo dvorište?

Postoje mnogi ljudi koji vole konje i gaje ih iz hobija. Ukoliko imate malo dvorište i baš volite konje, naš predlog za vas je poni. Poni je uvek bio zanimljiv maloj deci, tako da ih možete učiti da jašu ili im razvijati ljubav prema ovim životinjama ukoliko ih gajite u dvorištu. Sigurno će biti atraktivni za okolinu i komšiluk, a vama je potrebna jedna prostorija, opet to može biti u sklopu pomoćnog objekta gde će poni boraviti kada nije u dvorištu. Od hrane potrebno mu je seno, žitarice i prostirka, za čije skladištenje vam ne treba previše prostora.

Živina – idealne životinje za držanje u dvorištu

Već ste imali priliku da čitate na blogu o uzgoju živine, možda je ona baš rešenje za malo dvorište. U odnosu na ostale životinje koje se mogu držati u malim dvorištima živina ima nekoliko prednosti. Pre svega, možete držati veći broj grla. Manje su zahtevne u hrani, smeštajnom prostoru i prostoru za izđubravanje. Od proizvoda možete dobiti jaja, meso i perje, u zavisnosti koju živine gajite. Prednost većeg broja mladunaca u reprodukciji ide u korist živine, a i trava u vašem malom dvorištu biće pod kontrolom živine.

Paun i paunica – životinje koje će ulepšati vaše malo dvorište!

životinje za mala dvorista paun

Verovatno ćete se složiti sa nama, da su ove životinje ukras za vaše malo dvorište. Nisu previše zahtevne, a mogu spavati i na otvorenom, što obično i čine, mada da bi ih zaštitili bolje im obezbedite mali kavez ili kućicu. Sigurno će uz ove lepotane vaše malo dvorište biti najlepše malo dvorište u vašem kraju, pa je s toga naš predlog za vas miss živine – paun.

Milica Vasić

Milica Vasić, doktorant Poljopirivrednog fakulteta u Beogradu, zaljubljenik u agroekonomiju i terenska istraživanja

Comments
  • Zec se nemoze pripitomiti vi ste pisali o kunici a to nisu iste zivotinje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *